The Forum Has Moved!

Please Join Us at https://forum.hancockwildlife.org
You'll need to register again - please use the same user name

See You There!

Dutch Translation of David's Update

Victoria/Sidney NestHier volgt de vertaling van het bericht van David Hancock. (Zie post hierboven)

Verslag van het bezoek van David Hancock aan het nest van Vic en Sid oftewel Big en Lil.

Op woensdag 6 september ben ik met de eerste veerboot naar Vancouver Eiland gegaan om het Vic-Sid nest te bezoeken, het te bekijken en voorbereidingen te treffen om de nieuwe camera's te installeren. Bij aankomst waren er uiteraard geen adelaars meer in de buurt maar de visarenden waren er nog aan het jagen en twee kalkoengieren zochten het strand nabij het dorp af naar voedsel.Ik ging op zoek naar een hoogwerker; ntje die me 28 meter hogerop kon brengen tot op de hoogte van het nest. Een klimmer inhuren ( ik geef het niet graag toe, maar ik ben daar nu toch te oud voor) wilde ik niet, want ik wil deze prachtige oude "Garry" eik niet laten beschadigen door de klimijzers. Op een later tijdstip zal ik dit leefgebied met de bijzondere "Garry" eiken en de Camas weide wat meer beschrijven en ingaan op de plannen van de landeigenares, Sylvie, om deze unieke weide in oude glorie te herstellen. Het werd me snel duidelijk dat er nogal wat verschillende soorten hoogwerkers bestonden! Sommige met aangehaakte, vrij hangende bak ( uuhh...niet zo'n goed idee op 28 meter hoogte, leek me ) Andere konden niet de gewenste hoogte halen, ook niet zo prettig omdat ik geen 7 meter lange armen heb.! Ik kreeg te horen dat de beste machine zowel hl duur was n al verhuurd was voor de volgende twee weken. Daar had ik dus ook niks aan. Maar uiteindelijk vond ik er n die vanaf vrijdagmiddag beschikbaar was en dus op zaterdag inzetbaar was.

Ik heb een jonger broertje, degene die ik "Joey" placht te noemen. Hij is nu 1.93 mtr. en zo'n 113 kilo zwaar en dus niet zo klein meer. Hij is een dieselmotor monteur en rijdt in alles wat beweegt of kan bewegen; soms zelfs in dingen waarvan je niet wist dat ze konden bewegen! Maar hij heeft last van hoogtevrees, kun je je dat voorstellen?! Hij zorgde ervoor dat zijn beste vriend Phil, een voormalig brandweerman en gewend om onder moeilijke omstandigheden op uitschuifladders te klimmen, de hoogwerker en gondel zou bedienen terwijl ik de camera's zou plaatsen.

Het lot was ons goed gezind. Nadat het vrijdag avond had geregend was het zaterdag prachtig weer. Bob Chappell, onze talentvolle elektronica-expert, arriveerde met al de camera's en overige apparatuur, Frank en Annette kwamen met donuts en drinken aanzetten en Richard (Pitt) kwam met de eerste veerboot om toezicht te houden en de acties op foto vast te leggen. De eerste tocht naar boven met de hoogwerker werd gemaakt door Phil samen met mijn broer om de zaak te testen. Daarna ging ik met Phil naar boven om de camera's te plaatsen. Allereerst zag ik dat in het nest nog steeds het uitgedroogde karkas van een +/- 28 cm lange Zomerbot (flounder) lag. Er lag ook een konijnenpootje ( hopelijk brengt het geluk) en de staarten van twee Bootsmanvissen (midshipman), een soort die veel op menu van de adelaars staat.

De bovenkant van het nest was helemaal plat gestampt door het op en neer springen van Vic en Sid en er was niets meer te zien van de nestkom. Dit is normaal, bij het herbouwen in het voorjaar wordt dit hersteld. Zoals de meeste van de trouwe internet-kijkers hebben gezien, is een substantieel deel van het nest verloren gegaan aan de westzijde, vlak vr de jongen uitvlogen. Dat deel viel er zomaar af en kwam op de grond onder de boom terecht. Door nauwkeurige inspectie vanaf de hoogwerker werd duidelijk wat er is gebeurd. De volwassen adelaars hadden als begin van de nestbouw, wie weet hoeveel jaar geleden, een aantal dikke grote takken in de kruising geplaatst. Hierop steunden de andere takken van het nest. De hele constructie aan de westkant van de dikke vork van deze mooie oude eik werd enkel en alleen door deze paar dikke takken uit het begin van de nestbouw ondersteund. In de loop van de jaren zijn deze dikke takken gewoon weggerot en verloor het bovenliggende materiaal elke steun en viel simpelweg naar beneden.

Bij mijn observaties vanaf de grond had ik de indruk gekregen dat het nest vrij groot was. Toen ik uiteindelijk boven was, op zo'n 28 meter, werd het duidelijk at dit nest eigenlijk vrij klein is, zo'n 108 cm. x 175 cm. Veel nesten meten om en nabij 180cm. x 240cm. . Ik denk echter dat het resterende nestmateriaal dat wordt ondersteund door een paar zr dikke draagstammen het nest zal kunnen blijven dragen, ook als er nieuw materiaal wordt toegevoegd. Deze nieuwbouw zal de hoogte in moeten en zijwaarts naar de westkant. Kortom, ik geloof dat de ouder-vogels genoegen zullen nemen met deze basis en hierop zullen verder bouwen. Dat is zeker wat we allemaal hopen!

Zoals al gezegd, was ik verrast door de geringe grootte van het nest. Vanaf beneden gezien had ik gedacht minstens drie camera's nodig te hebben om de mogelijke posities van de nieuwe nestkom in beeld te kunnen brengen. Eenmaal boven bleek dat er eigenlijk plaats was voor maar twee camera's, n voor close-ups van de nestkom en n iets verder weg, zodat we de herbouw van het nest en later de oefeningen van de jongen kunnen zien. Mijn klus van het plaatsen van de camera's en het vastbinden van de kabels verliep als van een leien dakje. Na een paar keer schreeuwen naar Richard en Bob, die beneden stonden met de monitoren, had ik de lenzen op de juiste plaats gericht. Hier zat nog een extra pleziertje voor mij aan vast; ik kreeg de kans om tegen Richard te schreeuwen, iets wat normaal gesproken niemand ongestraft kan doen! Laughing De close-up camera kijkt in de richting Noord-Noordwest en de groothoek camera is richting Oostwaarts gericht. We hopen beide voortdurend tegelijk actief te hebben.

Vanaf de hoogwerker had ik een prachtig uitzicht over de velden en Patricia-baai in het zuiden. Ik had de volwassen adelaars zien zitten in bomen, verdeeld over het omringende gebied en ik was verrast door het feit dat bijna al deze bomen zichtbaar waren vanaf de hoogte waarop het nest zich bevind. Het uitzicht vanaf 28 meter hoogte was indrukwekkend, je kon een mijl ver kijken in alle richtingen.

Om John, aka SOUNDGUY, gelukkig te maken, hebben we drie microfoons geplaatst. Wink Het is niet het soort dat hij wilde maar het was het enige dat we hadden. Laten we hopen dat hij er toch blij mee is en dat hij meer interessante geluiden kan vastleggen, met name van de jongen vanuit het ei !!!

Toen we weer beneden waren en van Annette's donuts zouden gaan genieten, zag ik dat het 12 uur was en ik herinnerde me dat Mary had verteld dat er een boot ging om 12.40 uur naar Mayne Eiland. Omdat de haven slechts drie mijl rijden is, haastte ik me ernaar toe om zaken met betrekking tot een volgend nest te regelen. Echter, zes dagen eerder waren de afvaart tijden gewijzigd en moest ik 2 1/2 uur wachten op de volgende boot, treurend om de heerlijke donuts die ik nu misliep.

Als we geluk hebben, zullen beide volwassen adelaars de herfst en winter overleven en naar het nest terugkeren voor een nieuw broedseizoen. Kunnen wij en zij de fantastische voorstelling van dit jaar, met Vic en Sid, herhalen? Wie weet! We zullen zien!

CAMAS-weide = een weide waar de plant "Camassia quamash" groeit. Nederlandse naam = "Prairielelie"

Dit is een site over de unieke "Garry Oak Meadows"

Translated by "Dutch Eagle Fan" (Ingrid) - thank you!

Story Options

Trackback

Trackback URL for this entry: http://archive.hancockwildlife.org/trackback.php/20060919122844892

No trackback comments for this entry.
?

Please Donate

Please Donate!

Current & Ongoing Promotions

 

 

 

 

 

 

My Account

Sign up as a New User
Lost your password?